Sony A77
Jag har idag beställt ny kamera! Tyvärr inte leverans förrän tidigast den 29:e denna månad… Det bör bli lte skillnad mot min gamla A330 😀
Jag hoppas att Sony A77 ska hjälpa mig få tillbaka inspirationen, och nu är grabben äldre och mer ”lätthanterlig” (snart 3 år), så jag hoppas på många fototurer i vår. Denna Sony A77 är utrustad med ett något bättre objektiv, AF DT 16-50/2,8 SSM, än det som säljs i snikkitet.
Sony A77
Lite korta fakta, för er som inte läst om denna kamera ännu:
Upplösning bildsensor
24 300 000 pixlar
Upplösning bild (effektiv)
6000 x 4000
Fokusering
Autofokus (19 mätfält), manuell fokus
Optisk sökare
Elektronisk 2,4Mpixel
Ljusmätning
1200 zoners evaluerande + centrumvägd, spot
Ljuskänslighet
Auto ISO 100-1600, manuell 100-16000
Slutartider
30-1/8000 + bulb
Exponeringskompensation
+/- 5 steg i 1/3 steg
Sekvenstagning
Upp till 12 bilder/sekund
Övrigt
Inbyggd mekanisk bildstabilisering, PictBridge/DPOF-stöd, inbyggd GPS-taggning, Sweep Panorama (2D/3D), Auto HDR, flerbilders brus/rörelsereduktion.
Utdrag ur Cyberphoto’s test av Sony A77:
”Hastighet:
Sony SLT-A77 startar på ca 1 sekund och är redo för bildtagning i princip direkt efter. Fokus hittar den oftast från några hundradelar till 1/2 sekund beroende på avstånd, motiv mm, men kan säkert variera beroende på optik (vi hann bara testa med ett objektiv). Efter fokusering tas bilden omedelbart. Tid mellan bilderna är väldigt kort med ett hyfsat snabbt minneskort (Sandisk Extreme III). Sekvenstagning klarar den som bäst med otroliga 12 b/sek! Kameran höll samma hastighet upp till ca 14 bilder i högsta JPEG kvalité. Men om motivet rör på sig så får AF lite svårt att hinna med, långt ifrån alla bilder som blir skarpa. Men optiken har också betydelse i detta fall.
Byggkvalité & Känsla:
A77:ans chassi är byggt i magnesiumlegering, med fukt- och dammskyddade knappar och rattar. Det är enorm skillnad om man jämför med tidigare Sony Alpha modeller typ A55, A580 mfl. A77 känns betydigt mer välbyggd och mindre plastig. Knappar och rattar ger en gedigen känsla och är bra placerade. Det enda jag inte gillar är avtryckaren, den känns lite för mjuk och odistinkt för min smak, den ger ingen känsla av att bilden tas. Greppet är gummibeklätt och välformat, ger ett stadigt grepp om kameran.
Menyer & funktioner:
Menysystemet känns som vanligt lite ologiskt och fattigt i jämförelse med vissa andra tillverkares menyer, men via FN-knappen kommer man snabbt åt de viktigaste och mest användbara inställningarna. A77 kan det mesta en systemkamera behöver kunna + lite till, det jag spontant saknar är fler val att kunna styra mer över brusreduceringen direkt i kameran. PC-synk ingång för extern blixt har tillkommit på A77.
Nedbländningsknapp finns även på A77. Fungerar alldeles utmärkt i dagsljus eftersom kameran kompenserar ljusförlusten som uppstår med mindre bländare, det blir aldrig mörkt i sökaren som det vanligtvis kan bli i en normal spegelreflexsökare. Går att välja bort den kompenseringen i menyn under ”livevisning”. Ett extra plus i kanten är att man kan styra blixtar trådlöst via den inbyggda blixten. Men gäller förstås endast blixtar som är kompatibla med Sonys trådlösa TTL styrning, som tex Sony HVL-F42AM/F58AM. SLT-A77 har en GPS funktion som ger s.k. geotaggning, fungerar som så att kameran registrerar var bilden tagits och lägger in den informationen tillsammans med övriga EXIF-data.
Studiobruk:
Tidigare SLT modeller var i princip värdelösa att användas tillsammans med vanliga studioblixtar, pga att bilden blev mörk på skärmen/sökaren vid nedbländning i M-läge. Sony SLT-A77 har numera dels fått PC-synk uttag, samt möjligheten att kunna utlösa den inbyggda blixten manuellt, dvs utan extra förblixtar till ljusmätningen. Bäst av allt är dock att den klarar av att kompensera ljusförlusten vid nedbländning även i manuellt exponeringsläge på skärm och sökare, det blir inte mörkt i sökaren längre med tex f/11 & 1/125 sek. Viktigt bara att välja rätt inställning i menyn, funktionen ”Livevisning” skall vara ”effekt av”. Den möjligheten fanns inte i A55/A33.
Här är en länk till Sony’s sida om sin egen Sony A77.
Jag återkommer naturligtvis med omdömme om denna kamera. Men efter vad jag läst, har alla andra köpare bara goda ord att säga om den.